Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.03.28. - Thursday, Hajnalka napja van.

Befektetés - hitel

Környezetkímélő a Dunamenti Erőmű átadott blokkja

2011. July 13. 01:03
Környezetkímélő a Dunamenti Erőmű átadott blokkja
Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára és Jean-François Cirelli, a GDF SUEZ alelnöke avatta fel, a Dunamenti Erőmű új erőművi blokkját, július 12-én Százhalombattán.
A GDF SUEZ csoporthoz tartozó százhalombattai erőmű, mintegy 1900 megawatt beépített villamosenergia-teljesítménnyel és 1000 megawatt hőszolgáltatási teljesítményével Magyarország legnagyobb gáztüzelésű erőműve. Teljesítménye a magyarországi kapacitás 20 százalékát teszi ki.

Az új, G3-as blokk 407 megawattos beépített villamos teljesítményével a Dunamenti Erőmű kapacitása 1900 megawattra nőtt. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Magyarország legnagyobb gáztüzelésű erőműve

A Dunamenti Erőműnek a szabályozóképessége miatt stratégiai szerepe van a hazai villamosenergia-rendszer ellátásbiztonságában, rendszerszintű szolgáltatásokat nyújt.
Bencsik János államtitkár beszédében kifejtette, hogy a klíma- és energiapolitika alakítása gazdaságfejlesztési és versenyképességi, valamint fenntarthatósági kérdés is. A magyar gazdaság teljesítőképessége a biztonságosan hozzáférhető és megfizethető energiától függ. Jelezte, hogy július 13-án kerül a kormány elé a 2030-ig szóló Nemzeti Energiastratégia. A GDF SUEZ százhalombattai beruházása kiválóan illeszkedik a kormányzat törekvéseihez és megelőlegezi a stratégiai célkitűzéseket.

Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkár. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Július 13-án kerül a kormány elé a 2030-ig szóló Nemzeti Energiastratégia

Az államtitkár kitért arra is: a kormány hazai és regionális energiapolitikai törekvései megvalósításában kitüntetett szerepet szán a nemzeti tulajdonban lévő Magyar Villamos Műveknek (MVM) „ezért külön örvendetes, hogy most egy olyan erőmű, amelyben a magyar nemzeti energetikai társaság 25 százalékos részesedéssel bír." Az évi 200 ezer tonnás Co2 kibocsátás-csökkentést eredményező beruházás jelenleg Magyarország legnagyobb klímavédelmi fejlesztése.
Csiba Péter, a Dunamenti Erőmű Zrt. igazgatóságának elnöke rámutatott: a G3 blokkal 280 megawatt új kapacitás lép be az áramtermelésbe. A Százhalombattán és vonzáskörzetében élő munkavállalók, valamint magyar alvállalkozók számára is biztosít munkalehetőséget.

Az új, G3-as blokk 407 megawattos beépített villamos teljesítményével a Dunamenti Erőmű kapacitása 1900 megawattra nőtt. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Magyarország legnagyobb klímavédelmi fejlesztése

Jean-François Cirelli, a GDF SUEZ alelnöke, hangsúlyozta, hogy az új blokk hozzájárul az ország energiaellátásának biztonságához, miközben jóval környezetkímélőbb módon és hatékonyabban működik.
A GDF SUEZ kiemelt céljai közé tartozik, hogy részt vegyen Magyarország hosszú távú energiaellátásában, és ezzel hozzájáruljon a Nemzeti Energiastratégiához.

B.N.
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu