Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.26. - Friday, Ervin napja van.

Befektetés - hitel

Magyar befektetők segítik az onkokés fejlesztését

2011. July 11. 13:34
Magyar befektetők segítik az onkokés fejlesztését
A magyar kutató által kifejlesztett intelligens onkokés, 97 százalék pontossággal egy másodperc alatt tájékoztatja az orvost, hogy milyen szövettel van dolga.

Dr. Takáts Zoltán az Onkokés feltalálója. Fotó: SOTE

Dr. Takáts Zoltán az Onkokés feltalálója

A sebészeti beavatkozásoknál gondot jelent, hogy a tumoros szövet nem különül el egyértelműen az egészségestől. A sebészeti vágókés kiemelkedő jelentőségű és hatalmas előrelépés a gyógyításában.

Az eszközt a Semmelweis Egyetemen mutatták be, Dr. Tulassay Tivadar, az intézmény rektora és a feltaláló Dr. Takáts Zoltán, a Semmelweis Egyetem (SE) kutatója.

Minél több szövetet mutatnak meg neki, annál nagyobb adatbázist felhasználva adhatja meg majd a diagnózist. A találmányra a Harvard Medical School és a World's Best Technology (WBT) fóruma is felfigyelt, hiszen felgyorsítja a biológiai szövetek analízisét, jelentősen csökkenti a ráksebészeti vizsgálat időtartamát.

Jelenleg az ország három pontján tesztelik a szabadalmat, daganatos kutyákat mentenek a speciális szikével.

Műtét közben az Onkokés. 97 százalék pontossággal állapítja meg milyen szövettel van dolga az orvosoknak. Fotó: SOTE

Az Onkokés műtét közbeni alkalmazása

Két készülék üzemel a műtőkben, ezeket napi szinten használják, de a használat egyelőre csak a mintavételre, az adatbázis bővítésére szorítkozik.
Az adatbázis a tervek szerint ez év második felére éri el majd azt a méretet, hogy megkezdhessék a készülék engedélyeztetését és a tényleges diagnosztikai felhasználását.

Az eszköz fő alkalmazási területe a ráksebészet, az érsebészet, illetve a bőrgyógyászati és a plasztikai sebészet.

A kutatóegyetemi, a magyar befektetők és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatásnak köszönhetően az év végén már humán műtéteknél is alkalmazhatják az onkokést.

 

B.N.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu