Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.16. - Tuesday, Csongor napja van.

Befektetés - hitel

A korai óvodáztatás segítése

2011. July 06. 14:51
A korai óvodáztatás segítése
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium hamarosan pályázatot fog kiírni új óvodák építésére, így egy-két év alatt fel lehet majd számolni az egyre nagyobb férőhelyhiányt.

Az oktatási tárca tizenhatmilliárd forintot különít el óvodaépítésre.

Országos óvodaépítés kezdődik

Országos szinten az óvodai helyek kihasználtsága 90 százalékos, és mintegy 34 ezer betöltetlen férőhely van. Jelenleg csupán a kisgyermekek 84 százaléka van beíratva. Ez azért is aggályos, mert így az anyák hiába szeretnének újból munkába állni, nem tudnak, mert a férőhelyhiányra hivatkozva elutasítják a gyermek jelentkezését.

Az oktatási tárca egyik fő célja a korai óvodáztatás megvalósítása, főként a hátrányos helyzetű térségekben. Ezért tizenhatmilliárd forintot különítettek el óvodaépítésre vagy az adott helyen akár fejlesztésre is.

Jelenleg rendkívül egyenetlen az eloszlás, van olyan intézmény ahol a kelleténél több üres hely van és van olyan kistérségi település, ahol pedig egyáltalán nincs óvoda.

Az új közoktatási törvény koncepciója alapján, már hároméves kortól kötelező lenne beíratni a gyermeket, a mostani szabályozás szerint, ez ötéves kor.

Jelenleg 49 olyan település van, ahol egyáltalán nincs óvoda pedig szükség lenne rá.

Hároméves kórtól kötelező lesz az óvodai nevelés

 

Az uniós forrás egészét a pályázatra fordítják, mondta el Gloviczki Zoltán a közoktatásért felelős helyettes államtitkár. A nagyvárosokban átmenetileg a családi napközik támogatásával tudnák mérsékelni a helyzetet.

Fontos már kisgyermekkortól megkezdeni az óvodai nevelést, hogy a hátrányos helyzetben lévők mire elérik az iskoláskort, ne kerüljenek még nagyobb hátrányba.

 

B.N.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu